TPF´s “Allt du behöver för ett lyckat Catch & Releasefiske”. (C&R).

Catch and Release är engelska och betyder fånga och släppa tillbaka/återsätta.

Vill bara vara extra tydlig, jag dömer ingen. Denna text är enbart till för dem som önskar återsätta fisken till sjön/havet/älven och så vidare.

Däremot vill jag börja med en uppmaning till alla sportfiskare runt om i Sverige. Utöva Catch&Release för att DU vill, och var gärna informativ mot andra som vill få ny kunskap. Men det står människor fritt att ta upp sin matfisk, så länge allt är ok kring fiskekort, fredade områden osv.
ALLA är vi nybörjare till en början. Man kan omöjligt kunna allt från början, och endel människors beteende kan förklaras med okunskap. Så istället för att du och jag klagar på alla som gör fel, prata med varann istället. Berätta vilka alternativ som finns, tryck inte på någon ett nytt beteende. Det blir bara trist då.

Catch n Release2

.

Kanske är en självklarhet för de flesta med ödmjukhet och att man lär varann om man har möjlighet. Men många fiskare idag drar C&R till sin spets, endel får rätt hårt formulerade pikar, hängs ut på internet och i vissa fall även blir mordhotade när de tar upp en fisk. Kom igen, sköt er själva, men hjälp gärna andra få till sig ny kunskap.

Så denna lathund som jag kallar TPF´s “Allt du behöver för ett lyckat Catch&Releasefiske”. (C&R) är att se som en riktlinje, inte ett facit. Jag har skrivit denna text för att dela med mig av det lilla jag lärt mig, hittar du fel eller brister i texten, låt mig få veta det. Mejla på thepikefather@hotmail.com så löser vi det.

Sist men inte minst, jag fiskar gädda, jag utgår ifrån mina kunskaper vad det gäller just det fisket. Tror C&R-kunskaperna funkar för de flesta arter dock, även om fisken i sig kan vara uppbyggd på olika sätt.

.

Ok, då kör vi.

För ett lyckat fiske med inriktning på Catch&Release kan nedan saker vara bra att ha. Jag vill poängtera att man kanske inte behöver alla tillbehör för att komma ut och fiska. Men det är önskvärt för fiskens och din egen skull. Men om man under tidens lopp köper något i taget behöver det inte bli så dyrt på ett bräde.

.

1. Kunskap/snabbhet.

Kunskap får du genom att läsa på, titta hur andra gör och praktisera i verkligheten det du lärt dig. Gäddan trivs såklart bäst i vatten, så all fisk som ska återsättas bör utsättas minimalt med tid ovanför ytan. Gör allt du kan för att minimera ovanytantiden! Testa dig fram, vilka verktyg som passar dig, postioner att arbeta i, grepp att ta på fisken. När du krokat ur ett gäng gäddor och utsatts för några olika krokscenarion kommer du vara en mästare på urkrokning och C&R-hantering av gäddor.
ALLA gäddor kan med fördel och oftast krokas av utan att du ens behöver ta upp eller ta i fisken. Det är alltid önskvärt om det är genomförbart!?

.

Först ut av alla tillbehör är i mina ögon är en bra tång.

2. Tång/peang/Pistoltång/Hookouttång

Med en bra tång får du ut kroken på ett så enkelt sätt som möjligt. Finns lite olika verktyg som fyller samma funktion. Jag uppskattar en lång tång mest av allt, men det är lite en smaksak. Åk aldrig ut och fiska utan tång! Den är baskemig det viktigaste jag vet!
Tång
Lång böjd tång. Min favvo!

.

Peang
Peang. Foto: Jonas Fernvik.

.

Pistoltång
Pistoltång.

.

Hookout
Hookout. Foto: Jonas Fernvik.

.

3. Krokar.

“Alla” trekrokar har hullingar, hullingarna är det som ger kroken fäste i det den fastat i. Vill man så kan man med en tång trycka till hullingarna så att de inte står ut från kroken. Det medför att krokarna är bra mycket enklare att kroka loss. Enligt endel medför det att man kanske tappar några fler fiskar, men det låter jag vara osagt. Det är iaf mer skonsamt för fisket. Jag ska ärligt skriva att jag har fler hullingförsedda krokar än hullinglösa.
Hulling
Hullingen markerad med pil. Den lilla spetsen som går åt motsatt håll jämfört med krokspetsen.

.

4a. Hantering av fisk.

Detta är iof ingen produkt i sig, men hur du och jag hanterar fisken kan vara avgörande för att fisken ska få komma tillbaka till sitt vatten i så bra skick som möjligt.
Första du gör innan du tar i gäddan, BLÖT händerna! Orsaken är att det skyddande slemlager gäddan på kroppen blir skadat om du har torra händer. Så stoppa händerna i vatten innan du tar i fisken.

.
Jag tror alla som är nybörjare har respekt inför en stor fisk, för all del, respekt för mindre fiskar också. Det är inget konstigt alls!
Nackdelen är att människor, och av någon anledning speciellt män har svårt att erkänna att de är rädda. Jag vet inte hur många jag haft i båten, som lyckas få en skaplig gädda på kroken och håller på att “dutta” med gäddan. Personer som ser lite ut som de dansar balett med händerna i närheten av gäddan och personen säger saker som “-Oj, vad bångstyrig denna gädda var”, “-Oj, krokarna sitter verkligen illa, lätt o skära sig häär”. osv osv. Man, eller jag i detta fall ser att krokarna sitter perfekt, och den gäddan är inte mer bångstyrig än någon annan. Det är du som är rädd!  🙂   Någon som känner igen scenariot!?
Inget fel i det alls på något sätt. Jag visar mer än gärna hur gäddan ska hanteras, och hur krokar på bästa sätt tas ut. Därav är punkt nummer fyra ett bra alternativ. Håven ger dig möjligheten att ha fisken i säkerhet. Dels för fiskens egen skull, men också att du som fiskare får som bonus att om krokarna lossar ur käften är fisken säkrad. Men också att du i lugn och ro kan bekanta dig med fisken, och med en kompis hjälp få förklarat var du sätter händer och fingrar för att ta gällocksgrepp eller gälbågsgrepp. (Mer om håv och grepp för hantering av gädda längre ner i texten.)

Har du frågor, ställ dessa till någon mer erfaren fiskare, be någon visa dig hur du ska hålla gäddan. Ett exempel kan var att större gäddor mår bra av att få stöd för sin buk/mage av den hand som inte håller i gälbågsgreppet.

.

4b. Att hålla i en gädda.
Många använder en såkallad Lipgrip. Det går hysteri kring dessa lipgrips. Endel hävdar att man inte skadar fisken nämnvärt, endel är militanta och vill hänga folk i lyktstolpar för att de just använder dessa. Jag har aldrig använt Lipgrip, jag personligen ser inte användningen av en Lipgrip om man istället har en bra håv. Visst, det är kanske enklare med en lipgrip, att det är smidigare liksom. Men om man på något sätt kan hantera fisken ytterligare skonsamt genom att undvika Lipgrip, så varför inte. Men som sagt, en het potatis. Min rekommendation, lämna Lipgripen hemma.
boga
Lämna hemma!

.

Huggkrok. Behöver jag ens förklara?!  🙂  Att dra en krok i onödan genom fisken är sinnes! Undvik huggkrok om du ska återsätta fisken. Jag vet att många hävdar, “-Men man fiskar ju med krok på sina beten, vad spelar det för roll, de läker ju snabbt”. Sportfiskar man är krok på beten ofrånkomliga. Det är fakta. Svårt annars, men jag tycker att alla hål som kan undvikas på våra vänner fiskarna är att föredra. Huggkrok! Lämna den hemma!! För alltid!   🙂

.

Det finns två andra hjälpmedel som är dina bästa hjälpmedel, nämligen dina händer! Jag förstår att verktyg som Lipgrip, huggkrok gör att du slipper stoppa in hand och fingrar i gäddan mun eller svalg. Jag kanske inte borde vara en förespråkare av att använda händerna, då jag förra året blev krokad själv 3 gånger. MEN, om man inte hetsar, tar det lugnt och har kunskapen så brukar det i de flesta fall gå mycket bra.
Skada
En av mina krokskador.

.

Skada2
En annan. Denna fick jag träffa doktorn för att få hjälp med. Men oftast går det bra. Denna var det en kompis som drog in i mitt finger för han inte kollade bakom innan han kastade.  🙂

.

Beroende på hur stor eller liten gäddan är så har du två alternativ.
På mindre gäddor, sätt handen över “nacken” på gäddan, på gällocken precis där de slutar klämmer du till försiktigt. Be någon om hjälp, du lär dig snabbt hur du sätter fingrarna. Viktigt dock vid återsättning av fisken är att du i vissa fall måste hjälpa gäddan få ut gällocken om de fastnat eller vad man ska säga.
Gäl
Gällocksgrepp.

.

Större gäddor, för mig med små händer börjar gäddan bli stor vid ungefär 4-4,5 kilo.
Nacke
Sätta handen och dra ett gällocksgrepp på dessa fiskar går inte.

Då kan jag inte på ett tillfredställande sätt få till ovan nämnt gällocksgrepp för händerna når liksom inte runt nacken. Istället tar man upp gäddan med gälbågsgreppet istället. Detta sätt att hantera fisken funkar utmärkt på mindre gäddor också. Man får lära sig båda sätten och alternera därefter beroende på situation, hur gäddan beter sig och av hur krokarna sitter.

Film om hur respektive grepp tas kommer.

.

5. Håv.

En bra håv är alldeles fantastiskt för att få till ett bra C&R-fiske.  Allt blir lättare med en bra håv.

Vad är då en bra håv. Jag är inget proffs så. Men det helst vara en gummerad håv, eller nätet ska vara gummerat utan knopar och inte av spunnet/flätat material. Dessa knopar skadar fiskens skyddande slemlager. Använder man en gummerad håv får man som bonus att krokarna inte fastnar i nätet på samma sätt som i en håv med flätat material.
En bra håv behöver inte kosta skjortan, det finns även hopfällbara håvar. Men det är på alla sätt en bra investering, dels för gäddans skull, men också för dig själv, då du kommer tappa färre fiskar som annars kanske hade slitit sig.
Håv
Min håv. Funkar riktigt bra att landa fisk i. .

.

Håv1
Se vad nätet är slätt. Utan knutar. Perfekt.

Håven fyller även en bra funktion vid återsättning av gäddan, den kan ligga i håven och ta igen sig en smula. Ibland som bekant är det 1000 andra saker som kan hända. Håven är alltid ett bättre alternativ att ha gäddan än i luften.

.

6. Avkrokningsmatta.

Det finns bra avkrokningsmattor att köpa i affär, men det går minst lika bra med exempelvis en såndär blå eller gul IKEA-kasse. Huvudsaken är att materialet du hanterar gäddan på är rent och blött. Av samma anledning som alltid, att skydda gäddans skyddande slemlager. Som bonus ser du som fiskare sjukt proffsig ut!  😉

.

7. Vågsäck. Om du vill väga din fångst är ett tips ovan nämnda IKEA-kasse. Funkar finfint! Större gäddor önskar som jag redan nämnt bukstöd när man hanterar dem. Orsaken är att om man håller gäddan enbart med gälbågsgreppet och lodrätt så kan gäddans inre organ flyttas i kroppen. Vilket orsakar dem smärta och kanske i värsta fall död. Därav du använder vågsäck. Finns speciella vågsäckar att köpa i affär, men det är lite uppfunna för att skapa en produkt som går o sälja o tjäna pengar på, som mycket annat också iof.  Men om du vill, köp dig en vågsäck med någon flashig logga på om inte ovan nämnd kasse funkar. 🙂

.

8. Våg och måttband.

Endel fiskar enbart för det är skoj. All respekt till det. Men många, precis som jag vill veta längd och vikt på de ofta större fiskarna. En bra våg är att rekommendera! Helst en våg som är godkänd för storfiskregistrering, man vet ju aldrig om/när den stora madamen kliver på. Fråga i butik om du är osäker. Ett måttband, funkar alldeles utmärkt med en sån som du säkert hade på syslöjden i skolan, som man snurrar ihop.  Finns på Clabbe Ohlson för inga pengar alls.

.

9. Kraftavbitartång. En bra nämnd kraftavbitartång är världens bästa tips. Dels för din egen skull om du krokar dig själv, men också för gäddans skull. Ibland krokar man gäddan oturligt, krokar som exempelvis har satt sig så illa att de är svåra att “operera” bort enbart med vanlig tång. Då klipper man helt enkelt av kroken där man kommer åt. Dels för att frigöra plats i gäddans mun, sen är det lättare att agera kirurg om man får bort betet från gäddmunnen. I 99,9% av alla krokningar går allt bra, och man får ut alla krokar och spetsar. Så kraftavbitaren får ibland ligga orörd flera turen, MEN köp dig en kraftavbitare, du kommer inte ångra dig!

.

10. Fiskar man ofta ensam är en käftöppnare bra att ha. Jag vet att endel hatar dessa hjälpmedel, men är man själv och fiskar och använder denna i mina ögon skonsamma produkt för att skada gäddan så lite som möjligt så är det önskvärt. Så käftöppnare är ett tips. Se till att köpa de två storlekar som finns. En större för lite större fisk, en mindre för lite mindre fisk. De största kan du ändå inte använda käftöppnaren på, de biter ihop om de vill iaf. Gälbågsgreppet gör ofta att gäddan öppnar munnen, så innan käftöppnaren är ett alternativ så testa det greppet.
Gäddöppnare
Använd med måtta! Är du själv i båten kan dessa vara till hjälp vid svåra krokningssituationer.

.

11. Hantering igen. En gädda som blivit hårt drillad, eller varit uppe i luften längre än man önskar kan vara helt färdig, ha fullt med mjölksyra i kroppen osv. Det är viktigt att man hjälper gäddan tillbaka så gott man kan, och inte bara slänger i den när krokarna är loss. Jag brukar med mindre gäddor ge dem en liten flygtur. Inte för att göra dem illa, utan för att de ska få en syretillförselchock vid landningen. Detta genomförs med finess, alltså inte bara att slänga iväg gäddan.

Större gäddor, dessa har man oftast i ett gälbågsgrepp. Sätt ner dem i vattnet, få loss handen utan att skära dig för mkt.  🙂 Därefter håll dom som i en liten vagga med händerna som du försiktigt håller under gäddans buk. Dra gäddan fram och tillbaka i lagom tempo. Detta görs för att underlätta för gäddan att få in syresatt vatten i gälarna. Många håller i gäddans bakersta del precis innan stjärtfenan. Jag också ibland, men det ska vara bättre att hålla under buken, ska enligt den tanken skapa mindre stress för gäddan.


Filmen visar, fiskehandske avsedd för fiske, vågsäck, stöd för gäddans mage, gälbågsgrepp, och återsättning av gäddan, dock med stjärtfenan när hon (gäddan) syresätts.  🙂

.

12. Handskar. Det finns speciella handskar för hantering av fisk. Tunna tunna, typ som golfhandskar. Jag förespråkar att köra utan, det är bara meckigt. Men det ska ärligt sägas. När man hanterar gädda, och tar exempelvis gälbågsgreppet skär man sig ibland på de små små vassa kanter på gälbågarna. Inte speciellt djupa skärsår, men det blöder rätt bra. Men istället för att köpa handskar, satsa på att köpa bra plåster. Vid alla väder förutom ösregn rekommenderar jag kirurgtejp från apoteket. Finns även plåstertejp som fäster på allt, även blöta/blodiga fingrar.
Kirurgtejp
Kirurgtejp!

.
Handskada
Fäster inte speciellt bra på blöta ytor. Perfekt på torra ytor och halvtorra.

.

Det var allt för som jag kom på just nu.
Bara att fråga någon du har till hands som du anser kan fiske, tror de allra flesta hjälper andra fiskare att få till ett bra hållbart Catch & Releasefiske.
Hoppas ni uppskattat min lilla lathund, och kom ihåg att behandla alla med kärlek, glädje och respekt. C&R-fiskare som de som inte praktiserar C&R.
Sprid er egen kunskap, och ta till er ny där det erbjuds.

Edit: 12/2-15 Väl värt att nämna från en Facebooktråd om C&R där Tobias Fränstam uttalade sig. Tobias är i mina ögon en ytterst erfaren person inom fiskevård.
Han skriver:
“-Hej. Har jobbat mycket med C&R och i synnerhet hos gädda genom åren. Det är egentligen mycket enklare än vad folk gör det till. Det finns egentligen bara en grundregel och det är att inte kroka gäddan i dess hjärta, kroppspulsåder eller gälar. Om gäddan tappar för mycket blod eller inte kan andas så dör den. I övrigt är gäddan robust och i studier som fokuserat på hantering så har det visat sig att gäddan har stor motståndskraft både vad det gäller slemskikt och luftexponering eller hur länge fisken drillas. Har man motivet att återutsätta sin fisk skall man givetvis försöka drilla fisken snabbt, och om möjligt kroka av den i vattnet men som jag tidigare sa så ligger överlevnaden i princip enbart i hur gäddan blir krokad. Detta ställer i sin tur krav på att vissa betestyper faller bort ifall man vill fiska ett korrekt C&R-fiske. Vissa betestyper krokar djupare än andra och generellt kan man säga att mindre beten med många krokar är sämst. Vill man fiska superreko är det inget som slår typ jigg med enkelkrok där alla gäddor krokas i gommen, med detta bete har man 0 % dödlighet. Vad det gäller återutsättning så är det sunt förnuft som gäller. Tillbaks med fisken såfort ni kan! Bäst är som Bengan säger att slänga tillbaka fisken när man skall återutsätta den. Att hålla en fisk i fångenskap (att hålla den) stressar fisken oerhört mycket och det viktiga efter fångst är att fisken så snabbt som möjligt går ned i stressnivå vad det gäller hormoner. För intresserade finns min numera “klassiker” till examensarbete som belyser dessa aspekter: http://www.sportfiskarna.se/LinkClick.aspx?fileticket=mTDuxMYuSw0%3D&tabid=433

Lite senare i konversationen sammanfattar Tobias C&R-hanteringen såhär: “-Släng i dem bara. Gäller alla fiskar i princip. En benfisk som en gädda andas inte bättre för att man drar den fram och tillbaka i vattnet, dessa fiskar andas genom att dem fyller munnen med vatten – stänger munnen – pressar vattnet genom gälarna genom att trycka ihop munhålan. Att hålla i fisken gör bara mer skada än nytta och bör endast göras i undantagsfall.”. 

Väl värd läsning! Klicka ovan länk för att läsa herr Fränstams examensarbete!

Intressant!!

.

.

Allt gott!

//TPF


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: