Catch & release! Mina två första gäddor iår var samma gädda. :) 10/3-15

Som rubriken antyder så har jag fångat två gäddor iår. Det visade sig vara samma gädda båda gångerna! Helt sjukt kan jag tycka.

Har under alla sportfiskeår jag fiskat aldrig kollat bilderna och letat efter om jag fångat samma lika gädda på flera gånger.

.

Men nu när jag och CaesarLures fiskat tillsammans 2 pass och fått fyra gäddor med vikterna 8,7 – 8,8 – 9,5 och från nu i helgen då jag drog jag en 9,3:A. Då tänkte jag jämföra de tre första gäddorna med den fångad i lördags. Dra på trissor när min 9,5:a från i januari var samma som den jag knep nu i lördags!!

C&R

A, B och C är identiska = samma gädda.

.

Lars Öhman skrev i ett fiskeforum på Facebook ” –24/1 2015 fångade ni samma gädda två ggr samma dag mvh” och la upp en av Micke/CaesarLures gäddor.
Jag missuppfattade först och trodde jag och Micke skulle ha fångat samma gädda. Haha!! MEN, sen la Lars upp en till bild. Då kollade jag Mickes gäddor fångade med någon timmes mellanrum eller vad det var, men samma fiskepass.  Haha!! Helt sjukt, men samma gädda som Micke fångat!!
C&R3
Så jag har fångat en gädda iår, 18,8kg. Micke har en gädda och 17,5kg. Haha!!

Tack för observationen Lars!! Grymt!!

.

Det som stör mig dock är att hon gått ner i vikt. 2hg. Kan det bero på att hon blir krokad i januari och nu är restriktiv med att äta?

Jag tror inte det dock. Är 1,5 månad sen hon gick på min PeWe-tail, och nu senare min SumpanKlubban? Att en gädda blir restriktiv och “matvägrar” under en kortare tid är väl rimligt? Men det borde kanske inte påverka mer än ett par dagar, en vecka eller så efter. Eller vad vet jag? Intressant frågeställning dock tycker jag. Därav ställde jag frågan till herr kung av gäddor, Tobias Fränstam.

.

Frågan jag ställde till Tobias och att jag visade bilden var: Gäddan hade gått ner 2hg, kan det vara så att en spinnfångad gädda inte äter efter? Där jag fiskar har brax och annan gofisk kommit in (1 månad tidigt), varför går den ner i vikt? Ett mer utförligt svar kommer senare.
.
Svaret:
Det är vanligt på stora. Kan svara mer senare.
Men vikt är ett dåligt mått på en fisks storlek. En gädda kan enkelt pendla 20% mellan måltiderna.
En 9kgs är säkert 10-15 år så det är inte konstigt att den inte har tillväxt hela tiden.
Dem växer inget på vintern heller

Aningens längre svar:
Gäddor har en säsongsbunden tillväxt. Tillväxten är som störst när vattentemperaturen ökar under våren och tidig sommar för att sedan gradvis minska under sommaren till hösten och vara låg under vintern. Bäst tillväxt har grunda produktiva sjöar med lång tillväxtsäsong. I de modeller som tagits fram för att förklara tillväxt hos gädda är det framförallt vattentemperatur och födotillgång som är de reglerande faktorerna. 

.

Grymt Tobias!!! Tack för svar, och ser fram emot att kunna komplettera inlägget senare.

.

 

.

Allt gott!

//TPF


4 responses to “Catch & release! Mina två första gäddor iår var samma gädda. :) 10/3-15

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: