Dagens Fiskehattar. 13/12-12

Dagens fiskehattar kallar jag denna post. Många läsare har under en längre tid efterfrågat ett inlägg om just detta heta ämne.

Stridhskan efterfrågade på sin FB-sida ett ämne att skriva om, jag tänkte: “jultider”, man ska vara snäll, så jag bjussade på just fiskehattar som ämne.

Även om Stridhskan uppskattade tipset så kände jag kanske inte att hon insåg just potentialen i ämnet.
Tror även Robert Jonsson vid ett svagt tillfälle kan ha nämnt just fiskehattar som “årets snackis”, jag tror det var avsnitt 3 på NyttFiske.  (jag kan ha fel?)   🙂

Gott folk, hursom här kommer inlägget om just fiskehattar.

Jag kan väl börja med o nämna ett hattips. Ligger på Götgatan i Stockholm. Hatt-Baren, här finns alla hattar som någonsin skapats. Ok, kanske en anings överdrivet. Det har t.ex inte sån där romarhatt, ni vet i plåt och med röd tuppkam. Det var nämnligen jag på jakt efter till förra årets gäddfiske, men då gick jag bet. Nog om det, här är en fin bild iaf.  😀


HattBaren. En succé!   😀

Först ut… hög fiskehatt.
Det här är en variant som jag tror kommer starkt till våren. Har valt att använda mig själv som modell, i detta fall med lite tema “Abraham Lincoln”.
Hatt
Bilden är ett montage. Jag äger idag ingen hög hatt, men det står bra högt på önskelistan kan jag avslöja. Just höjden borgar för framgång, och brettet för regnkvalité. Jag som fiskar med glasögon uppskattar just brettet. (Är en smula närsynt förstår ni).  😀

Näst på tur inom fiskets Haute couture  är Jens “Gäddan” Hedström.  En kille som går sin egen väg inom fiskehattsmodet, vilket har gett resultat. Nu började jag med en fiskehatt som inte är lättburen, inte vem som helst kommer undan med denna kreation, men därav Haute couture, det är inte tänkt för alla.
Hatt1aJensGäddanHedström
Jens berättar för mig att denna kreation används främst sommartid av förklarlig anledning. Vågat, men samtidigt ett vist bonadsval i stark sommarsol.

Bild nummer två från Jens är en trend som vi kommer se enormt mycket av framöver nu under 2013.
Ni har säkert själva märkt att fiskare ofta mörkar var de fiskar och på sina kort maskerar man gärna bakgrunden på de kort man tagit. Detta för att tittare inte ska känna igen fiskeområdet?!
Jens drar detta ett steg längre… nu handlar det om att inte känna igen fiskaren. Ingen ska förstå någonting, var hur varför och av vem?  Det är oklart!  Kom ihåg var ni läste det först bara!! Det här kommer bli stort!

Hatt1JensGäddanHedström
Peruk (privatimport), och läderkeps, så jäkla skickligt! Ingen känner igen mannen, men det är Jens “Gäddan” Hedström. Just läder, keps, väst, byxor, handskar och brynja, allt i läder kommer och är väldigt hett inom fisket.

Vi fortsätter till det lite skickliga kombomodet inom fiskehattssvängen. Keps-mössa! Jag har själv fallit i detta hattmodes fälla! Funktionellt och praktiskt, framförallt vid nederbörd och för all del lite kyligare årstider. Till min hjälp att visa upp detta mode har jag valt min modell Toni Dorff. Mannen som var med och satte keps-mössa på kartan.

Hatt2ToniDorpf
Kan med fördel som synes kombineras med solglasögon för en lite mer effektfylld funktion och sk. “appearance”. Då kepsens eventuella budskap/reklam försvinner under mössan väljs i denna kombo med fördel en mössa med eget budskap/reklam. Även här är Toni en förebild.

Nästa hattmode är den sk. björnfittan, finns säkert många andra namn för denna kreation. Men jag har valt att kalla den björnfitta. Nog nu om det aningens snuskiga namnet.
Mannen på bilden är allas vår Robert “Robbo” Jonsson som står bakom bland annat NyttFiske. Robert har många gånger i media talat varmt om just dagens fiskehattsmode, så detta blogginlägg tror jag kommer tas emot varmt av Robert! Just denna mössa är en björnf. av märket Eiger berättar Robert över en knastrig telefonlinje, han berättar vidare att den består av finaste mocka som kan köpas för pengar och fejkpäls. Varm som tusan ska den vara enligt Roberts utsago och hans personliga favvo under det kyligaste årstiden. Jag tycker det var en fin mössa och även bild! Big ups!

Hatt3RobertJonsson
Kombon björn.f och skegg* är en riktigt lyckad kombination!

*= jag vet att det stavas med ä, men är bra mycket snyggare med e.

Nästa utförande är en tidlös skapelse. Men i detta fall lyft en aning. Min vän Torgil “Togge” Dahlberg använder kepsen bakofram, inget nytt i det. MEN, titta på håret!
Togge nöjer sig inte att bara bära hatt, han kombinerar hatt-hår. Här har vi vanliga dödliga mycket att lära. Inget som kanske gemene man/kvinna bara drar av innan fiskepasset. Men övning ger som bekant färdighet. Jag säger jag gillar vad jag ser!

Hatt4.Torgil.
Det krävs endel mod, kunskap och djärvhet för att fullända en hatt-hår kombo. Torgil visar här hur man går hela vägen!

Sen har vi en variant som Torgil precis visade upp, men där det finns lite varianter. Vi pratar traditionell keps som hatt.
Lasse Dilschmann är ett välkänt namn i dessa kretsar. På just denna bild visar Lasse den sk. “11,5kgGäddaStekigSnubbeMedEnMycketGladMustasch”-looken. Testa o dra av denna själv. Jag personligen kommer inte undan med en sån här look, jag skulle åka på stryk direkt. Men Lasse drar av den som om han inte gjort annat, även här har vi andra mycket att lära. Du är lite av en idol Lasse, en förebild!

Hatt5.Lasse Dilschmann 11,5kg
Drar du av denna kreation lyckat så är du garanterad 11,5kg+ gädda. Garanterat!

Ytterligare en variant av kepshatt visar en av mina favvobetesbyggare upp. Derk van der Molen aka DerkBait! En självklar självsäkerhet som utstrålar sjöarnas och havens fiskguru.
Derk är en av få som med gott samvete lyckas dra av en “jag har reklamkepshatt och kommer undan bra med det”. En självklar icon att vara med i fiskehattssammanhang.
Derk, sorry to write this post in swedish, but I´m just saying I admire your work with your DerkBaits, and that you are one of few that look good in advert  caps. (don´t know if that correct said/written)   😀
Hatt6. Derk van der Molen (Derkbait) Holland
Strike Wire cap, perch and Derk, a perfect combo! Plain and simple!  🙂

Sen kommer vi till det lite mer bekväma modet. Nu kanske ni tänker att vem vore inte bättre att visa upp det än TPF?!  Men icke!  Visst jag har endel fiskehattar som är bekväma, denna tex.
Hatt7KLas
Både bekväm och säker fiskehatt.
Men det är allas vår Sussi Stridh jag tänker på. En mycket trevlig bloggerska som gjort sig lite av ett namn med de bekväma fiskehattsmodet. Kolla själva på: www.fisheco.se/blogg/sussissymfoni  <<— Nu rätt Sussi, eller hur?  Ingen gammal blogg här inte, o fint ska det vara, FishEco o allt. Att inte de skrivit om Fiskehattar är rent av konstigt!   😀
Hatt7Sussi Stridh
Här vill jag sträcka ut ett varnande finger, även om ni lyckas få till denna fiskehattskreation själva så finns det inga garantier att ni själva blir lika glada som Sussi!?
Sussi visar på att bekvämlighet, funktion och förvaring kan kombineras på ett smakfullt sätt. I fiskehatten är det inte bara varmt och bekvämt, utan fungerar även som förvaring. Just för dagen för ett stycke smörgås, en liten smidig tång och även en mobiltelefon.  😀

Sen är det KaggeBagge som visar upp ett mode som funnits i modesvängen länge. Sydväst är och har varit på mångas läppar under lååång tid. Kanske den mest självklara huvudboningen i fiskesamanhang, och nu snackar vi inte om sportfiskare, med små spön och jerkar och flugor och sånt smått. Sydvästen är ett “plagg” för den tyngre fiskaren, ej att förväxla med kroppsvikt, som inte har något med plagget att göra. Här snackar vi djuphavsfiske, fiske efter exotiska fiskar på 380kg+ och fiske med trål o grejer. KaggeBagge är den enda jag känner eller har sett som med fördel bär Sydväst. Denna gula är en av hans personliga favoriter, som även bärs till vardags.
Hatt9 KaggeBaggeAdam
Sydvästen är alltså inget förnybörjaren. Skegget kommer lite som på köpet, man bär inte sydväst utan det karakteristiska skegget, man gör bara inte det. Sydväst är också en av de dyrare fiskehattarna jag visar idag. En bra välgjord sydväst går lös på ca: SEK 2500-3000.

Ett mode som få vågar närma sig är mössmodet med goda budskap. Låter enkelt men få bär upp det så bra som Ella Micalsen. Sen är det en fiskehatt som är extremt lättburen.
En bild säger mer än tusen ord brukar man säga, och i detta fall stämmer det verkligen. En av mina personliga favoritbilder. Distans, ett uns galenskap, och har man en “Ge fan i våra vatten” mössa så måste man vara en bra person. Denna fiskehatt kan med fördel köpas av alla, en bra nybörjarfiskehatt med ett gott syfte.
Hatt8.Ella Micalsen
Just denna pose har blivit lite av Ellas signum. Hon gör den bäst av alla i landet. Men bakom den aningens tillställda posen så döljer det sig en trevlig person!  😀

Näst ut på tur är ytterligare en björnfi**a. Mannen på bilden går under smeknamnet Spiggo, men heter egentligen Niklas Söderman. Niklas använder mest mössan som showoff, han har som synes helt andra intentioner med mössan än den värmande. Niklas är en av få som ställer sig helt oberörd vid kyla. Fiskehatten fyller alltså enbart en funktion av mode.

Helt rätt Niklas, du är en förebild!  Här kära läsare vill jag slå ett slag för att ni studerar Spiggos kropp en smula. Nu vill jag starkt poängtera att det är kanske inte kroppen i sig, utan hans tatueringar, jag har tidigare lite av hjälteförklarat Spiggo för hans delikata bläckverk. Fiskehatt, tatueringar och bar über under vintertid, helt rätt!!
Hatt10. Nikas Spiggo Söderman
Kombinera gärna fiskehatt, tatueringar och bar über med en variant av mindre pulka så kommer ni få beundrande blickar vid ert isfiske. En look som är stark  nu i vinter.

Mycket av fiskehattsmodet är att kitta, man nöjer sig inte bara med huvudbonaden. En person som är lite av denna genres fader är Henric Wikström, en man som med lätthet kombinerar olika gadges och gear till sin fiskehatt. Genren går under namnet KittningsKombo. Bilden visar en kombo som inte är något för nybörjaren, cigarr-fiskehatt, multirulle. Det kräver sin man/kvinna, både vad gäller andning, utstrålning, kordination. Denna bild har de alla tre. Fiskehatten lite casual bakofram. Ni tänker aningens ovårdat, icke! Den kepsen sitter precis där Henric vill att den ska sitta, och det är det som kanske är svårt för lekmannen, (ok, om ni vill kan ni även säga lekkvinnan).  Sen utöver det, ciggaren och själva röken, där enbart röken kan vara svår att hantera. Just denna combo är det dessutom 18-årsgräns på. Så ni som inte har åldern inne, pröva INTE på detta hemma, inte ute på sjön eller havet heller!   🙂
Hatt11. Henric Wikström
Visst är det en fröjd för ögat när man ser Henric här i sitt rätta element. Den raka ryggen och spöfattningen förstärker enbart helheten på denna fiskehattsutstyrsel! Mäktigt o se!

Sen har vi något som i fiskehattssammanhang kallas för det ironiska modet. Lite som Haute couture men ändå annorlunda. Inte heller denna variant är något för nybörjaren, den kan lätt misstolkas som töntig, eller mesig. Personen som hamnar i tönt/mesfacket har sedan ytterst svårt att komma ifrån detta fack eller få bort den stämpeln. Ja, ni hajjar.
Till min hjälp har vi Nicklas Chára Landin, en person som under flera år kört med det ironiska modet på gott och ont. Vissa gånger har det gått åt pipan, och visst, som ett brev på posten kom töntstämpeln. MEN, Chára är inte karlsloken som ger upp, idag är han en av Gävles absolut främsta inom just denna genre och ett respekterat namn i fiskehattssammanhang.
Hatt12. Nicklas Chára Landin
Början av Cháras ironiska mode. Gick sädär. Röd TeamSportiatröja kombinerat med McDonkenkeps, med skärm som har bläcktexten som lyder: Niklas 5år. Inte lättburet på något sätt. Det krävs en djärv man för detta!  Respekt!

Vi har ytterligare en variant av fiskehattsmode. Det är den sk. kameleontfiskehattsbäraren. Denna kan vara den mest ovanliga av hattbärare. Elias Jejje Agetorp är mannen som låt oss milt uttrycka oss är en mästare av förklädnad. Svårt att se att det är samma person. Just denna variant är inte svårburen, bandana kan vilken fiskare som helst preppa på skallen. MEN, Elias väljer en klart rödlätt man (man som hår, inte könet) till sin grön/svarta klassiska bandana. Ett klassiskt kort, och en look som många försökt att härma, få har lyckats kan vi lugnt säga.
Hatt13a. Elias Jejje Agetorp
Elias är en konstens man, kräver looken att manen ska ryka, då gör den det. Se nästa bild.

Nästa bild av samma person (Elias Jejje Agetorp) är fortfarande inom genren: “kameleontfiskehatt”. Men har väljer Elias att brassa av looken “Den gamle mannen från Norr”. Kanske en av de vanligast förekommande fiskehattsutstyrslarna förr om åren. Detta känns igen av många utövare av fiskehatt som deras inkörsport. Många äldre som bär just fiskehatt började just med denna typ att fiskehattskreation. En riktig klassiker! (Vill ni uppleva denna fiskehattsicon så finner ni honom bland hyllorna av fiskegear på Ribatex).
Hatt13b. Elias Jejje Agetorp
Trots sin ringa ålder drar sig inte Elias för att brassa av “Den gamle mannen från Norr” vid olika tillfällen. Jag har personligen fått uppleva just denna pose vid ett tillfälle, och det är inget jag någonsin kommer glömma!

En subgenre i fiskehattssvängen är den sk. Cartoongenren. Mannen som är enormt insatt i just denna bit av fiskehattsmode heter Johan Larsson, han körde tidigare mycket keps-mössa, men tröttnade. Idag är han den person som går i bräschen till just denna svåra fiskehattskonst. Mycket kretsar kring tecknade figurer och form, men funktion är också viktig. Just denna fiskehatt har inbyggda öronlappar.   🙂
Hatt14. Johan Larsson
Mycket av fiskehattarna inom de olika genrens går även att använda privat! Som här t.ex på ICA.

En annan skoj genre är den som lättförklarligt går under namnet, “Matchning”, där har vi Magnus Anegrund som representant.
Hela genren går ut på att bli ett med sin fiskehatt. Bilden visar på ett så gott som fulländat utförande. Kamouflage när det är som bäst, dock saknas den rätta byxan. Lägg även märke till i detta fall den helt sinnessjukt fina mönstringen på gäddan. (Ville ist för mönstringen skriva teckningen. Men blir alltid så osäker om det är just teckningen eller täckningen, jaja, nog om det).  🙂
Hatt15. Magnus Anegrund
Granskar ni bilden noga ser ni att byxorna Magnus bär ändå matchar resten av “kitet”, alltså sk. “Matchning”.

En annan genre som man i dagsläget inte springer på så ofta är den som Kristian Stam även mer känd som betesbyggaren Stampe representerar. Även detta kan man kalla för en subfiskehatts genre. Men genren är mer känd som “Pourqoui pas”, franska för: varför inte? Lite så är tankarna bakom de som utövar fiskehattsPourqui pas.

-Jag drar ut o fiskar! *åååh, här ligger en gasmask, den ska jag ha på mig..*  Lite så är tänket, som endel säger att Cajsa Warg sa, “-Man tager vad man haver”.
Något på skallen sen en gasmask, munskydd, pipa, lösmustasch, haklapp… ja ni förstår själva, möjligheterna är oändliga! Men med det inte sagt att de är enkla. Testa själv att sätta på dig en gasmask och mössa och sätt dig i en båt. Gör du fel kommer folk kolla konstigt på dig. Däri ligger svårigheten med Pourqoui pas. Behöver kanske inte tillägga att denna genre inte är något som nybörjaren ens bör testa på.
SONY DSC
Men för Stampe är det inga konstigheter. En av landets främsta betesbyggare sitter i en båt med gasmask och mössa, inga konstigheter. Snyggt Kristian!

Kom på precis, höll på att missa. Det finns en genre som är så få förunnat att behärska i Sverige. Så jag var faktiskt tvungen att återigen bege mig utanför Svea rikes gränser. Till Spanien tror jag närmare bestämt (har rör sig hela tiden) och min vän Andoni Ortiz närmare bestämt. Andoni är en galet skicklig fiskare och trevlig dessutom. Sen är han minsann något så ovanligt som en mästare och ett föredömme inom genren: “Gömställe” eller motsvarande på spanska blir typ Escondite, En rätt svår och inte helt enkel fiskehattsvariant som ofta kräver mycket tillbehör för nybörjaren, mindre tillbehör för den mer rutinerade. Just som synes på bilden. Visst Andoni har en hel överlevnadsdräkt och får en blixt mitt i plytet, men det är typ minus 140 grader just där han befann sig då fotot togs. Så för tillfället extremt lite kläder, och hade inte blixten dragit av hade ni inte sett honom…. alls.
Hatt17. Andoni Ortiz
Andoni, I´m writing about that you are a really good fisherman, and that you by the way you dress have extremly easy to hide yourself.   🙂

Ulf Hagström poängterade något för mig som jag, ursäkta, tog för givet i fiskehattssammanhang var allmänt känt. MEN, även här finns det de personer som har skills. Tror lite det var därför just Ulf nämnde detta. Han är sedan 1996 svenskt stående mästare i fiskehattsgenren “Gubbhatt”. Vid första anblick, javisst det är en gubbhatt, men vad han på huvudet, osså tittar man närmare… still gubbhatt.. men är det verkligen….?  Javisst, det är en gubbhatt. Ulf behåller sin mästartitel för han trollbinder de som ser honom men för honom en självklarhet av val inför fiskehatteriet (är det ens ett ord?).   🙂
Ulf, du är given på listan! Samt, aningens sent grattis till titeln även nu i höstas!
Hatt18. Ulf Hagström
Nu kanske du som ser bilden tänker, har Ulf en mjukisgädda nedstoppad i byxfickan. Svaret är med säkerhet, JA. Ulf har en gädda i byxfickan, lite oklart varför. Men hatten sitter fint!

.
Sist och avslutningsvis kommer den genre som är på gränsen till vansinne, jag var inne en kort period i denna fiskehatts avkrok. Vansinne couture är ett lämpligt namn.
Enough said.
Gäddhatt
Tack gott folk för att ni valt att läsa, och numera även har en fördjupad kunskap om vad det är som ni faktiskt sätter på era huvuden. Det kommer mer!
Kommer antaligen under kvällen att komplettera med några personer.

Allt gott!

//TPF


8 responses to “Dagens Fiskehattar. 13/12-12

 • BeBest

  Om vikten av en fiskesmäck.

  Jag kom barhuvad till vårt möte den gången jag först fiskade tillsammans med den skicklige metaren och fiskeboksförfattaren Torsten Sjöström. Han bar fiskehatt! En huvudbonad inte så lite ankommen av otaliga väderskiftningar och fångade fiskars efterlämningar på ägarens händer. Torsten sade tvärsäkert men med glimten i ögat: Du blir utan idag! Så förklarade han vikten av att bära fiskehatt eller åtminstone en fiskemössa.

  Han hade valt en vidbrättad filthatt. Brättena höll undan solen och vindfångade flugkrokar. Men det fanns ytterligare en anledning till att han inte gick barhuvad till ett fiskepass. En väl infiskad huvudbonad maximerade fiskets framgång. Hatten eller mössan fick under inga omständigheter tvättas! En rejäl regnblöta gjorde inget, tvärt om, men tvättmedel och baljor var absolut förbjudet. Sen berättade han om förut välfungerande huvudbonader vilka förlorat sin magi efter att oförstående partners låtit mössan hamna i tvättmaskinen. Sådana illdåd var att betrakta som tungt vägande skilsmässoskäl! Jag tog lärdom av hans utläggning. Därtill fick Torsten, precis som han förutspått, gott om fisk under vårt möte men jag kammade noll.

  Hur ser då min fiskesmäck ut? Det har blivit några genom åren. De har hängt med till de inte suttit kvar och blåst iväg som en sista gåva till fiskets gudar. Nuvarande hittades övergiven i pannrummet en vinterdag för många år sen. Ingen i bekantskapskretsen ville kännas vid den eller hade sett något liknande tidigare. Fortfarande är mössans historia före uppdykandet höljt i töcken.

  Modellen är en slags keps med ett klart drag av MaoTseTung-stuk. Färgen är svårbestämd. Grbrgr skulle militären med sitt kärnfulla uttrycksätt beskriva nyansen. Förmodligen med en viss extra betoning på brrrrr.

  Mössan har en egen karaktär och boquet! Bär man den, syns det tydligt att man är en samhällets avvikare, vars eminenta smakråd beträffande klädstil skall tas med ett eller annat upplyftat ögonbryn.

  Fiskfångarkraften i denna klenod är däremot hög och ständigt i stigande.

  • ThePikeFather

   BeBest: Du skriver väldigt väldigt bra.
   Tack som attans för din historia. Du har så rätt, även om jag personligen inte kör så hardcore jag måste ha hatt, så har jag min höga gråvita keps/hatt som favvo.
   Jag hoppas det framgår med råga att hela min text är skriven med glädje och glimten i ögat, om inte annat så vill jag bar förtydliga det. 🙂
   Lite sugen är jag att se bild på din fiskehatt?
   Tack snälla för dina rader, riktigt skoj att läsa!
   Allt gott!
   //Klas

 • sussissymfoni

  Hahaha.. Ett helt underbart roligt inlägg och tack för tipsen!! Vilka kreationer det finns!! Och JA, nu är det fint och rätt, inget gammalt skräp här inte! 😉

 • TPF!!?? « SussisSymfoni

  […] spanade in varandras bloggar,  vilket sedan ledde till att jag fick vara med i ett inlägg (Dagens fiskehattar) i hans trevliga blogg och därifrån till hit är vägen inte speciellt […]

 • Dagens intervju. Jan O på +FishEco. 19/9-13 | ThePikeFather

  […] TPF: -Jag har ju tidigare skrivit om hattmodet ute till sjöss/havs, vad föredrar Jan-O på huvudet under en fisketur? (https://thepikefather.wordpress.com/2012/12/13/dagens-fiskehattar-1312-12/) […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: