Suck. Riktigt dålig text och mindre snyggt personangrepp. 29/8-12

Idag såg jag att Andreas Riktiga Sten länkade till denna notis från Fria Tidningen.
Efter att ha läst artikeln kan jag inte annat än att sucka, vad har Gösdrottningen att göra med helheten och syftet med texten? Jag kan tydliggöra att jag varken känner författarinnan eller Drottningen in person, men känns lite som ett personligt angrepp. Varför måla ut en viss specifik person som skurk, eller om man i detta fall säger skurkinna?  😀  Frågar vi Nette är det säkerligen inte hennes mening att måla ut en viss person som skurkinna, men det är precis så jag läser texten.
Nette Enström heter den kreativa rubrikskaperskan/journalisten som skrivit texten.

Som jag förstår det är hennes poäng att ekolod i kombination med vertikalfiske ökar chanserna till mer fisk i båten. Vilket iof är sant, ekolod underlättar för de flesta som vill fånga fisk. Men i detta fall är det en seriös sportfiskerska som förespråkar C&R, vilket också lyfts fram i texten.
C&R innebär inte att man bara krokar ur och slänger tillbaka fisken. Det handlar om respekt och förståelse för fisken och vördnad för hanteringen av fisken på ett skonsamt sätt. De flesta sportfiskare följer rådande lagar, förbud, begränsningar osv.

1,5-2 miljoner svenskar fritidsfiskar varje år och det är väl bättre att vi aktiva fiskare lär ut hur man med största respekt hanterar våra vänner i sjöar och hav. Är Nettes tanke med sin text att fiske med ekolod ska förbjudas, att fiske ska förbjudas, eller att ekolod generellt ska förbjudas? Jag förstår inte nyhetsvärdet med hur texten är skriven?

Är ditt syfte Nette, och nu vänder jag mig enbart till dig, att belysa att vertikalfiske med ekolod ökar rovdjursfisket och är ett problem? Skriv då om just det, blanda inte in specifika personer i det hela. Skriv om vad du tycker man kan göra åt det problem du upplever.

Jag blir bara trött när jag läst din text Nette, den var faktiskt bland de sämre jag läst på bra länge. Ett intressant ämne för all del att lyfta upp, men galet osnyggt skriven. Som du säkert märkt på alla reaktioner kanske inte din kunskap var tillräcklig just i detta ämne. Så nya tag till nästa gång. Bättre kan du!
Det är mänskligt att fela som någon vis person sa, därav blir dagens tips från ThePikeFather att be om ursäkt till nämnd person i artikeln.

Önskar iallafall dig Nette, och alla andra en riktigt fin höst!

Printscreen från Fria Tidningen, klicka på länken nedan för att läsa hela texten.
—–>LÄNK<—–


5 responses to “Suck. Riktigt dålig text och mindre snyggt personangrepp. 29/8-12

 • andersakare@hotmail.com

  Jag tycker du missförstår Nettes text. Hur kan du se det som personangrepp på Cecilia? Som sportfiskare tycker jag det är på tiden att vi får ta en diskussion kring det etiska och hållbara med metoderna. Det verkar som att många sportfiskare slår ifrån sig av reflex, det ser inte bra ut att angripa Enströms text på det här sättet som många gjort de senaste dagarna. Det ser oproffsigt ut, som att det är Cecilias personliga prestige det handlar om när det i själva verket är viktiga etiska frågor vi borde bemöta!

 • ThePikeFather

  Hej Anders,
  Personangreppet är just det att hon nämns vid namn.

  Som jag skrev i mitt inlägg:
  “-Är ditt syfte Nette, och nu vänder jag mig enbart till dig, att belysa att vertikalfiske med ekolod ökar rovdjursfisket och är ett problem? Skriv då om just det, blanda inte in specifika personer i det hela. Skriv om vad du tycker man kan göra åt det problem du upplever.”.

  Texten är i min ögon riktigt illa skriven. Jag är inte journalist, jag är inget språkgeni, men när jag läste texten reagerade jag just över att den var svagt/illa skriven.

  Känslan jag tror många får är att Cecilia är boven i dramat och att hennes åsikter är: “mer rovfiske och gös till folket”, typ. 🙂

  Anders, skoj att du kikar in på min blogg, du är varmt välkommen tillbaka.

  Nu ska jag äta lunch, oklart vad. 😀

  //Klas

 • Håkan

  Hej! Tyvärr fick Cecilia bära hundhuvudet för det etiska dilemmat med catch and release fiske. Men jag tycker att ändå att artikeln belyser några viktiga punkter som behöver diskuteras. Nu i höst kommer lowrance introducera en side-scanning funktion på och till vissa av deras ekolod som gör att man kan se var fisken befinner sig i vattnet och även se i vilken riktning den rör sig mot. Detta gör det mycket enklare att lokalisera fisken och då även möjligheten att fånga den. Men hur långt ska vi använda tekniken för att underlätta för vårt sportfiske?. Var går gränsen? Nästa steg blir kanske ett bete som sänder ut en elektrisk frekvens som inte fisken kan motstå med resultatet att den kommer simmandes från alla håll för att hugga på betet. Den andra punkten är catch and release fisket. Är det etiskt försvarbart att rikta fisket efter storvuxna exemplar bara för att få en fin bild och en vikt att skryta med? Jag själv har fiskat riktat efter stora gäddor i många år men har på senare tid börjat fråga mig själv om det är rätt att leka med ett liv bara för mitt egos skull. Självklart ska man återsätta fisk för att bevara ett bestånd samt för att de stora individerna är allt för värdefulla för att slås ihjäl. Men ska man då överhuvudtaget fiska efter dem om de är så värdefulla för ett bestånds fortlevnad? Så förutom att Cecilia blev namngiven så tycker jag att det var en relevant artikel.

  Vänliga hälsningar Håkan.

 • ThePikeFather

  Hej Håkan,
  Det är ju lite det jag skrivit också. Att hon hängdes ut och att artikeln vad fattigt skriven.

  Visst, i grunden har artikeln intressanta ämnen som säkert är värda att skrivas och pratas om.

  Att teknik missbrukas är sant, det är inte bara inom sportfiske/fiske utan alla områden i samhället. En lösning på missbruk skapas genom debatt och sen självklart genom regler och lagar.
  De flesta, mig inkluderat tycker det är skoj att få stor fisk. Att man sen tar hjälp av det som står till buds på marknaden är väl rätt logiskt. Kan tillägga att personligen mestadels fiskar från eka utan vare sig ekolod eller annan teknisk utrustning.
  Sidescanning låter som att det kan öka chanserna till mer stor fisk, och ja, det kan säkert missbrukas.
  Jag reagerade över hur texten var skriven, i mina ögon rätt plumpt skriven och det var det jag reagerade över. Debatten om teknik kontra fiske och hur C&R bör fungera och utövas samt fiske i sig, dt ser jag fram emot att läsa mer om. Förhoppningsvis då skrivet på ett mer journalistiskt sätt. 🙂

  Till dess att vi skrivs igen så hittar du mig i vassen. 😀

  Kul att du kikar in på min blogg Håkan, och ut med dig och fiska nu.

  Med vänlig hälsning
  Klas

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: